Get Adobe Flash player

Тъмни сделки: Monsanto купува Blackwater, а Бил Гейтс изкупува дялове от Monsanto

Подробен доклад на Джереми Скахил, публикуван в The Nation, оповести, че най-голямата частна армия в света – Blackwater (отскоро известна и като Xe Services) – е продадена на международната корпорация „Монсанто“. Статията е от броя за 15.9.2010 г. и се нарича Blackwater’s Black Ops. Името Blackwater беше сменено през 2009 г., когато наемници на частната армия се прочуха по целия свят с извращенията и жестокостите, извършени от тях в Ирак – включително масово клане на цивилни. Тази армия все още е най-значимият частен партньор на „тайните служби“ към Държавния департамент на САЩ и извършва терористични поръчки, като по този начин дава възможност на американските власти да ги отричат.

 

Много военни офицери и бивши агенти на ЦРУ работят за Blackwater или сродни компании, които са създадени да отклоняват общественото внимание от лошата репутация и да продават услуги на други правителства, банки и международни корпорации. Услугите включват достъп до чувствителна информация, разузнаване, мокри поръчки, политическо лобиране и паравоенно обучение. Според Скахил, бизнесът с международни корпорации, като „Монсанто“ и „Шеврон“, и с финансови гиганти, като Barclays и Deutsche Bank, се извършва с посредничеството на две компании, управлявани от Ерик Принс – той е собственик и на Blackwater: Total Intelligence Solutions и Terrorism Research Center.

 

 

Такива офицери и управители са собствениците на Blackwater. Един от тях, Кофър Блек, прочут с жестокостите си като някогашна важна клечка в ЦРУ, е свързал интересите на частната армия с тази на биотехнологичния гигант. Неговото звено Total Intelligence е било наето от „Монсанто“ да шпионира организациите на природозащитници и противниците на генно-модифицираните продукти. Задачите включват инфилтриране на тези организации (изпращане на подставени лица, които да играят ролята на природозащитници, но да извършват саботажи – бел. Стопанина) и други мръсни дейности.

 

Потърсен за коментар от Скахил, представителят на „Монсанто“ Кевин Уилсън е отказал да даде интервю. По-късно е потвърдил за The Nation, че са наемали Total Intelligence през 2008 и 2009 г., но само „за да следят изнасяната информация“ от противниците на компанията. Уилсън е заявил и че Total Intelligence е напълно самостоятелна организация, отделна от Blackwater. Скахил обаче разполага с копия на имейли от Кофър Блек след срещата му с Уилсън, в които обяснява на други бивши агенти на ЦРУ, използвайки имейли на Blackwater, че преговорите с Уилсън са били Total Intelligence да стане „разузнавателно звено на Монсанто“, което да шпионира екоактивисти и да извършва други действия, чрез които „нашите хора да превземат законно тези групи [организациите на природозащитници]“. През 2008 г. от „Монсанто“ са платили $127,000 на Total Intelligence, а през 2009 г. –$105,000.

 

Няма нищо чудно в това, че една компания като „Монсанто“, която се занимава със смъртоносни науки и с производството на токсични отрови – Оранжев агент, полихлорирани бифенили (PCB), пестициди, хормони и генно-модифицирани семена – се е свързала с друга компания от главорези. Почти по същото време, когато излезе докладът в The Nation, изданието Via Campesina оповести, че Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е закупила 500,000 дяла от „Монсанто“ на стойност $23 милиона, като по този начин окончателно свали маската си на „филантропска фондация“.

 

Споменаването и на тази организация въобще не е изненадваща. Тук става дума за своеобразен брачен съюз между двама от най-безскрупулните монополисти в историята на индустриализма: Бил Гейтс контролира над 90 процента от пазара за персонални компютри, а „Монсанто“ контролира около 90 процента от пазара за генно-модифицирани семена и по-голямата част от световната търговия със семена като цяло. Няма други сектори на индустрията, където да се шири такъв монопол, потъпкващ всички принципи за „конкурентния пазар“ в капитализма. Бил Гейтс и „Монсанто“ са изключително агресивни в отбраната на монопола си, извоюван с всякакви средства.

 

Вероятно Бил Гейтс би казал, че неговата Фондация няма нищо общо с бизнеса му, но фактите говорят обратното. Повечето от даренията за фондацията се използват за комерсиалните инвестиции на магната. Всъщност той не „дарява“ нищо, а просто така [по линията на „даренията“] си спестява данъците за държавната хазна. Инвестира „даренията“ там, където му е икономически изгодно, включително в пропаганда за предполагаемите добри намерения на Фондацията. Истината е, че „даренията“ спонсорират разрушителни проекти, сред които геоинженерство или високотехнологични патентовани лекарства, които изместват свободно достъпните природни лекарства в най-бедните части на света. Съвсем „случайно“ бившият министър на здравеопазването [в Мексико] Хулио Френк и Ернесто Зедийо са съветници на Фондацията. [Още за „филантропията“ на Бил Гейтс вижте тук, тук, тук и тук – бел. Стопанина.]

 

Досущ като „Монсанто“, Гейтс упорито опитва да унищожи селското земеделие по света, главно по линия на AGRA (Съюз за Зелената революция в Африка). Този Съюз действа като троянски кон сред бедните африкански земеделци, като ги лишава от естествените семена, а на тяхно място натрапва първо семената на корпорациите, създали AGRA, а после и генетично-модифицирани семена. През 2006 г. Фондацията на Гейтс си взе за съветник Робърт Хорш, един от управителите на „Монсанто“. А сега Гейтс, доволен от финансовите резултати, пазарува дял след дял от самия източник.

 

Blackwater, „Монсанто“ и Гейтс са трите лица на едно и също чудовище: военната машина, която сее смърт и атакува свободните хора по света, селяните и цели общества. Тези, които се опълчат на алчните походи, стават жертва на опустошителната десница на капитализма.

Подарък "Рейки І ниво"

за всички процедури над 499 лв.

ПОРЪЧКА НА КНИГИ

1. "АУРАТА НА БЪЛГАРИЯ"- 17ЛВ

2. "ЗАБРАНЕНАТА ИСТИНА"- 19ЛВ

3. "ЗЛАТНА КНИГА НА ВСЕЛЕНАТА ЧАСТ I"- 21ЛВ

ЦЕНА НА ТРИЛОГИЯТА - 57ЛВ

ЕДИНСТВЕНО ТУК ПОРЪЧАЙТЕ

ТРИЛОГИЯТА НА ПОДАРЪЧНА ЦЕНА 43ЛВ!

Трилогия на Деян Колев